Jag har fusk startat julen!
Häromdagen kokte jag chokladkolor här hemma,fick sådan längtan.
Dom e ju bara sååå goda så här får ni receptet!
Lycka till!
Använd en kastrull eller gryta med TJOCK botten.Det tar ca 1,5 timme att bli klart.
Blir ca 50 kolor.
Tips är att hälla smeten i knäckformar,eller småbrödsformar.
3 dl vispgrädde
50 g smör
3 dl strösocker
1 ½ dl ljus sirap
½ dl kakao
1 ½ msk vaniljsocker
Blanda grädde, smör, socker, sirap, kakao och vaniljsocker i kastrullen. Smält på högsta värme och rör om ordentligt. Fortsätt koka på medelhög värme helst utan att röra om.Kolamassan bubblar upp men ska inte koka över.
När smeten börjar sjunka och tjockna så måste man röra ordentligt i botten - men inte för fort för då kan kolan sockra sig.
Tiden det tar innan smeten börjar sjunka är ca 5-20 minuter.
Låt sedan fortsätta koka.
Gör kulprovet eller använd termometer.Vid 120-125 grader är den klar,kokas den lite till blir den hårdare.
Låt svalna i rumstemperatur.
Känner ni er sedan kreativa som jag gjorde häromdagen,kan man packa ner godiset fint i en trevlig ask och ge bort som present.Säg den som inte uppskattar hemlagat godis?
Kartong och etiketter jag använde kommer från ;
www.kakburken.se